S. iun. 14th, 2025

Rețetă delicioasă de biban de mare la cuptor cu cartofi copți

Bibanul de mare este un pește fin și foarte apreciat, iar preparat la cuptor, își păstrează textura delicată și gustul bogat. Servit alături de cartofi copți crocanți, această rețetă este perfectă pentru o cină sănătoasă și savuroasă.

Ingrediente:

  • 2 bucăți biban de mare (aprox. 500 g fiecare)
  • 4 cartofi mari
  • 3-4 căței de usturoi
  • 1 lămâie
  • 50 ml ulei de măsline
  • 2 lingurițe de rozmarin proaspăt (sau uscat)
  • Sare și piper după gust
  • 1 legătură pătrunjel proaspăt

Mod de preparare:

1. Preîncălzește cuptorul

Setează cuptorul la 200°C pentru a-l preîncălzi.

2. Pregătirea cartofilor

  • Curăță și taie cartofii în rondele sau cuburi de dimensiuni medii.
  • Pune cartofii într-o tavă, adaugă sare, piper, rozmarin și stropește-i cu ulei de măsline.
  • Amestecă bine pentru a acoperi uniform cartofii cu condimente și ulei, apoi bagă tava în cuptor pentru 30-35 de minute, sau până când devin aurii și crocanți, amestecând din când în când.

3. Pregătirea bibanului de mare

  • Curăță bine bibanul de mare, îndepărtând solzii și organele interne, apoi clătește-l sub apă rece.
  • Crestează pielea peștelui pe ambele părți pentru a ajuta la pătrunderea aromelor.
  • Sărează și piperează peștele pe interior și exterior.
  • Taie lămâia în felii subțiri și introdu câteva felii împreună cu usturoiul zdrobit și rozmarinul în interiorul fiecărui pește.

4. Coacerea bibanului

  • Așază bibanii de mare într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
  • Stropește peștele cu puțin ulei de măsline și adaugă câteva felii de lămâie deasupra pentru un plus de aromă.
  • Bagă tava cu peștele în cuptor și las-o pentru 20-25 de minute, până când peștele este gătit bine.

5. Finalizare și servire

  • După ce bibanul este gata, scoate tava din cuptor și presară pătrunjel proaspăt tocat peste pește.
  • Servește bibanul de mare la cuptor alături de cartofii copți și o salată proaspătă sau un sos de iaurt cu usturoi, pentru un plus de prospețime.

Sfaturi utile:

  • Dacă dorești un plus de crocant pentru pește, poți să pornești funcția de grill a cuptorului în ultimele 5 minute.
  • Poți adăuga și alte legume în tava cu cartofi, precum morcovi sau dovlecei, pentru o garnitură mai variată.